Temeljne pravice v Evropski uniji

Listina EU o temeljnih pravicah z uvodnimi pojasnili, komentarjem in sodno prakso Sodišča EU

Avtor: Avtorica: dr. Verica Trstenjak Kazalo sodne prakse, seznam predpisov in stvarno kazalo: dr. Petra Weingerl

V knjigi, h kateri je spremno besedo napisal predsednik Sodišča EU Koen Lenaerts, je predstavljeno področje temeljnih pravic v Evropski uniji, vključno z Listino EU o temeljnih pravicah v EU in obsežno sodno prakso Sodišča EU. Namenjena ni samo študentom, ampak vsem, ki se pri delu srečujejo s človekovimi in temeljnimi pravicami, tako v zakonodajni, sodni in izvršilni veji oblasti kot v zasebnem sektorju.

Z DDV: 116,00 
Brez DDV: 110,48 

Na zalogi

Z DDV: 116,00 
Brez DDV: 110,48 

Šifra: 900-891
Avtor: Avtorica: dr. Verica Trstenjak Kazalo sodne prakse, seznam predpisov in stvarno kazalo: dr. Petra Weingerl
Vrsta artikla: knjiga
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

V monografiji je podrobno predstavljeno področje temeljnih pravic v Evropski uniji. Avtorica komentira določbe Listine EU o temeljnih pravicah in obsežno sodno prakso Sodišča EU na tem področju. Pojasnjena so tudi razmerja med Listino in Evropsko konvencijo o človekovih pravicah; posebna pozornost je namenjena tej problematiki v Sloveniji. Obravnavano je omejevanje temeljnih pravic, zlasti v koronavirusni krizi, pa tudi problematika vpliva temeljnih pravic v zasebnem pravu. V drugem delu so zbrana besedila najpomembnejših aktov na tem področju: Listina EU o temeljnih pravicah, Evropska konvencija o človekovih pravicah in relevantne določbe Ustave RS.

Vezava: trda

ISBN: 978-961-247-459-1

Št. strani: 320

Leto izdaje: 2021

Dr. Verica Trstenjak je bila generalna pravobranilka na Sodišču EU in sodnica na Splošnem sodišču EU. Je doktorica pravnih znanosti in profesorica za evropsko pravo na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani ter na Univerzi na Dunaju (program LLM) in Univerzi Sigmunda Freuda na Dunaju. Napisala je več kot 300 člankov in številne knjige, zlasti s področja evropskega prava. Predavala je na najuglednejših univerzah in konferencah po vsem svetu (na primer v Montrealu, Sydneyju, Los Angelesu, San Franciscu, New Yorku, Kjotu, Seulu, Nur-Sultanu). Od leta 2017 je članica upravnega in izvršilnega odbora Agencije EU za temeljne pravice na Dunaju, funkcije ima tudi v številnih drugih mednarodnih organizacijah (med drugim je članica Mednarodnega arbitražnega sodišča v Haagu). Leta 2020 ji je predsednik Republike Avstrije Alexander Van der Bellen podelil avstrijski častni križ za znanost in umetnost I. reda.