Preureditev oblasti

Domišljijske sile prava

Avtor: Avtorica: Mireille Delmas-MartyPrevod: Ivanka Sket

Vezava: trda ISBN: 978-961-247-078-4 Št. strani: 274 Leto izdaje: 2008

Z DDV: 42,00 
Brez DDV: 40,00 

Na zalogi

Z DDV: 42,00 
Brez DDV: 40,00 

Šifra: 900-550
Avtor: Avtorica: Mireille Delmas-MartyPrevod: Ivanka Sket
Število strani: 274
Vezava: trda
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

Avtorica preučuje procese usklajevanja in poenotenja pravnega sistema na svetovni ravni. Najprej je raziskovala, kaj je v pravnem sistemu kot sistemu partikularnega (nacionalnega, državnega) in kaj univerzalnega (nadnacionalnega, naddržavnega), ter kako je ta svetovni sistem (ne)urejen. V sintezi svojih raziskovanj je prišla do ugotovitve, da je treba pravni sistem kot svetovni sistem preurediti, če naj še naprej obstaja v svetu, ki se globalizira.

Lotila se je vprašanja, kako urediti pravni sistem na svetovni ravni, izhajajoč pri tem iz pluralnosti nacionalnih (državnih) pravnih sistemov, spoštovanja človekovih pravic, tudi socialnih in ekonomskih, in hkrati iz spoznanja, da takšen sistem ne more biti preprosto podaljšanje enega (najmočnejšega in najbolj prodornega) pravnega sistema. Pri tem gre za razčlenjevanje in sklepanje, ki ga bo težko uresničiti, upoštevajoč dejanske razmere, a hkrati za razmišljanje, ki je blizu majhnim in mlajšim nacijam (državam).

Monografija odpira široka obzorja pravnega razmišljanja o dogodkih, ki ob vsakdanjem delu in ob sprotnih problemih bežijo mimo nas neopaženi. Morda bo prav ta knjiga prispevala k spoznanju, da je treba v današnjem globalizirajočem se svetu razmišljati širše kot samo do naših meja.

Mireille Delmas-MartyMireille Delmas-Marty se v zadnjem desetletju intenzivno ukvarja s preučevanjem procesov, institucij in pravnih instrumentov, ki prispevajo k spremembam pravnega sistema na svetovni ravni. Potem ko je bila leta 2002 izvoljena za profesorico na prestižnem College de France za področje primerjalnih pravnih študij in internacionalizacije prava, je v naslednjih letih objavila dve monografiji s tega področja, Relativno in univerzalno in Urejeni pluralizem. Tretji del, Preureditev oblasti, je sinteza prvih dveh monografij. Ivanka Sket