Politika

Avtor: Aristotel
Prevod in uvodna razprava: dr. Matej Hriberšek

 

Vezava: trda

ISBN: 978-961-247-152-1

Št. strani: 780

Leto izdaje: 2010

Z DDV: 115,00 
Brez DDV: 109,52 

Na zalogi

Z DDV: 115,00 
Brez DDV: 109,52 

Šifra: 900-620
Avtor: Aristotel
Prevod in uvodna razprava: dr. Matej Hriberšek
Število strani: 778
Vezava: trda
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

»Ker pa vidimo, da je vsaka polis neka skupnost in da je vsaka skupnost sestavljena zaradi nekega dobrega (kajti zaradi tega, kar se jim zdi dobro, vsi ljudje opravljajo vsa dejanja), je jasno, da vse [skupnosti] težijo k nekemu dobremu, a najbolj in k najpoglavitnejšemu dobremu izmed vseh teži tista skupnost, ki je med vsemi najpoglavitnejša in vključuje vse druge. To pa je skupnost, imenovana polis, oziroma politična skupnost.«

S to ugotovitvijo je Aristotel začel svoje najpomembnejše ohranjeno politično delo, Politiko. V osmih knjigah je predstavil najpomembnejše družbene skupnosti, od hišnega gospodarstva do polis, nekatere teoretične in resnične modele grških ustavnih ureditev (ustava Platonove Države in Zakonov, Faleasova ustava, Hipodamova ustava, ustave Sparte, Krete in Kartagine), podal splošno teorijo o ustavah (definicija državljana, razdelitev ustav in njihove splošne značilnosti), opisal različne ustavne ureditve (aristokracija, demokracija, kraljevina, oligarhija, srednja ustava, tiranija), njihove prednosti in slabosti, orisal vzroke za njihov propad in načine za njihovo ohranjanje in jih podkrepil s praktičnimi primeri, teoretično začrtal najboljšo ustavno ureditev, najboljšega državljana, najboljšo polis in najboljši način življenja, v vse to pa je vpletel tudi razprave o suženjstvu, zakonih, zakonodaji, politični upravi in vzgoji državljanov.

Politika je razprava o praktični filozofiji, ki združuje analizo različnih vrst oblasti in ustavnih sistemov ter razmišljanje o tem, kako lahko politik doseže svoj glavni smoter, to je blaginjo ljudi.

Politika še vedno ostaja izziv tako za filologe kot tudi za filozofe. Z njo Aristotel enakovredno stopa ob bok Platonu; Platonova dela Država, Politik in Zakoni ter Aristotelova Politika so klasična dela grške politične filozofije in pomenijo začetek politične filozofije kot posebnega področja.

Obširno uvodno razpravo o Aristotelu, njegovem času in Politiki je napisal dr. Matej Hriberšek, ki je opravil tudi zahtevno prevajalsko delo in prevod opremil s poglobljenimi in informativnimi komentarji v opombah.

Članek v Demokraciji, 8/XVII, 24. februar 2011, str. 36-37, V. M.

Aristotel
dr. Matej Hriberšek

Morda vam bo prav tako všeč…