Temelji mednarodnega prava

2., pregledana in dopolnjena izdaja

Avtor: dr. Danilo Türk

 

Vezava:              trda
ISBN:                  978-961-247-386-0
Št. strani:           524
Leto izdaje:        2015
Leto natisa:        2021

Z DDV: 66,50 
Brez DDV: 63,33 

Na zalogi

Z DDV: 66,50 
Brez DDV: 63,33 

Šifra: 900-777
Avtor: dr. Danilo Türk
Število strani: 524
Vezava: trda
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

Knjiga služi tudi kot uvod v mednarodno pravo vsem, ki se s to tematiko srečujejo v praksi ali pa želijo javno komentirati vprašanja, povezana z mednarodnim pravom. Knjiga, ki je v prvi izdaji izšla pred sedmimi leti, je v uporabi kot učbenik na več fakultetah in kot priročnik v praksi, hkrati pa ima svojevrstno kulturno poslanstvo kot prvo izvirno slovensko besedilo te vrste. Prevedena je bila v več jezikov, kar ji je povečalo krog bralcev in prispevalo k mednarodni promociji slovenske mednarodnopravne misli.

V drugo, posodobljeno izdajo so vključene najpomembnejše novosti v razvoju mednarodnega prava zadnjih let. Besedilo, ki se nanaša na mednarodno organiziranost na področju varnosti, je tudi strukturno izpopolnjeno, tako da omogoča celovit vpogled v postopke in razvoj prakse na tem področju.

-V knjigi so prikazane temeljne značilnosti mednarodnega prava: pojem, zgodovina in teorija mednarodnega prava, njegovi subjekti in objekti, položaj posameznika, ki ga označuje mednarodnopravno varstvo človekovih pravic in individualna kazenska odgovornost v mednarodnem pravu, organi države na področju mednarodnih odnosov, mednarodnopravni posli, mednarodna odgovornost držav, mirno reševanje sporov, kolektivna varnost in pravo oboroženih spopadov.

-Avtor se posebej posveča novejšemu razvoju na področju mednarodne odgovornosti držav, kolektivne varnosti in oboroženih spopadov.

-Prikazana so tudi številna konkretnejša vprašanja: razmerja med mednarodnim pravom in notranjim pravom države ter med mednarodnim pravom in pravom EU; vprašanja človekovih pravic; urejanje morskega prostora; mednarodnopravno varstvo naravnega okolja; vprašanja sodnih imunitet in druga.

-Predstavljene so mednarodne organizacije, njihove temeljne značilnosti in praksa delovanja.

– Obravnavani so nekateri najresnejši primeri uporabe sile v mednarodnih odnosih v času po koncu hladne vojne z mednarodnopravnim pogledom na te primere.

Knjiga daje vpogled v celotno sliko sodobnega mednarodnega prava, hkrati pa opozarja na najnovejša vprašanja in razvojne smernice. Ponuja izhodišče za nadaljnji študij in vključuje sezname najpomembnejše literature.

dr. Danilo Türk