Decentralizacija pristojnosti za urejanje notranjega trga EU

Avtor: Avtorica: dr. Janja Hojnik

Vezava: mehka ISBN: 978-961-247-175-0 Št. strani: 276 Leto izdaje: 2011

Z DDV: 38,00 
Brez DDV: 36,19 

Na zalogi

Z DDV: 38,00 
Brez DDV: 36,19 

Šifra: 900-653
Avtor: Avtorica: dr. Janja Hojnik
Število strani: 276
Vezava: mehka
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

Evropska unija v času gospodarske krize dosega dno, zlasti glede podpore politike in javnosti evropskemu projektu. Ta položaj zahteva ustrezne prilagoditve v razmerju med institucijami EU in državami članicami, tudi na področjih, ki so doslej veljala za osrednja področja delovanja EU.

Decentralizacija notranjega trga EU nasprotuje temeljnim usmeritvam zakonodaje in sodne prakse EU v prejšnjih dveh desetletjih, potrebna pa je zaradi zahtev po povečanju demokratične legitimnosti EU. Gospodarska kriza je razširila protekcionizem držav članic in zamajala temeljne institute prava EU, vključno z notranjim trgom. Zaradi tega je povečanje avtonomije držav članic na področjih, ki so sicer veljala za pridržana institucijam EU, bolj smiselno kot kdaj prej.

Delo raziskuje pravne temelje za decentralizacijo urejanja notranjega trga EU in pojasnjuje, da ta ne pomeni nujno delitve trga, ampak je odsev bolj zrelega pristopa k notranjemu trgu, na katerem posamezne ravni oblasti sodelujejo in se ne izključujejo. Avtorica izhaja iz dejstva, da mora pravo zagotavljati ustrezno varstvo raznolikih vrednot v družbi, tako ekonomske učinkovitosti kot tudi nacionalne tradicije in kulture. Vzpostavitev povezanega globalnega trga in tržna deregulacija pospešujeta spremembe znotraj Evropske unije in zunaj nje ter pravu postavljata nove izzive.

dr. Janja HojnikDoc. dr. Janja Hojnik je leta 2002 z odliko diplomirala na Pravni fakulteti, leta 2003 pa še na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru; leta 2003 je prejela Rektorjevo nagrado za najboljšo študentko prava v generaciji. Izpopolnjevala se je na Kingston University Law School v Londonu in na CEU v Budimpešti. Leta 2005 je opravila pravniški državni izpit in državni izpit iz javne uprave, leta 2007 pa je doktorirala na Pravni fakulteti v Mariboru. Leta 2002 se je zaposlila kot sodniška pripravnica na Višjem sodišču v Mariboru, od 2003 pa je zaposlena na Pravni fakulteti v Mariboru. V izobraževalni proces je vključena pri različnih predmetih s področja prava EU, je tudi mentorica ekipe študentov za European Law Moot Court Competition (od leta 2005), organizatorka slovenskega tekmovanja iz pogajanj in strokovna članica skupine Vlade RS za terminologijo EU. V okviru raziskovalnega dela jo najbolj zanima področje notranjega trga EU, vse bolj pa se usmerja tudi na področje skupne trgovinske politike EU in razvijajočega se investicijskega prava EU. S tega področja je napisala že več znanstvenih in strokovnih del, s svojimi prispevki pa sodeluje tudi pri znanstvenih projektih ter na seminarjih doma in v tujini. Leta 2010 je prejela priznanje Zveze društev pravnikov Slovenije mladi pravnici za pomembne dosežke v pravni znanosti in stroki.