Prevozno pravo, 3., spremenjena in dopolnjena izdaja

Avtor: Avtorji: dr. Marko Pavliha, dr. Patrick Vlačič, Karla Oblak

Vezava:               trda
ISBN:                    978-961-247-347-1
Št. strani:            428
Leto izdaje:        2017

Z DDV: 63,00 
Brez DDV: 60,00 

Na zalogi

Z DDV: 63,00 
Brez DDV: 60,00 

Šifra: 900-826
Avtor: Avtorji: dr. Marko Pavliha, dr. Patrick Vlačič, Karla Oblak
Število strani: 428
Vezava: trda
Vrsta artikla: knjiga
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

S prevoznim pravom se srečujemo na vsakem koraku. Potujemo z avtobusi, vlaki, letali, smo pošiljatelji in prejemniki blaga. Ekonomski pomen prevoza blaga je neizmeren, saj le redkokatero blago pride do uporabnika, ne da bi bilo prepeljano iz kraja v kraj.

Knjiga predstavlja domačo in mednarodno pravno ureditev pogodb o prevozu tovora, potnikov in prtljage v vseh prometnih panogah.

Od prve izdaje Prevoznega prava (leta 2000) je Slovenija svojo zakonodajo uskladila z evropsko in postala članica EU. Tudi mednarodno transportno pravo se je spreminjalo. V spremenjeni in dopolnjeni izdaji so ažurirani vsi predpisi, upoštevano pa je tudi dejstvo, da se je s članstvom v EU spremenila hierarhija predpisov, ki veljajo za razmerja med udeleženci v prevozni pogodbi.

V novi, dopolnjeni izdaji:

 • Temeljne značilnosti prevoznega prava
 • Splošno o prevozni pogodbi
 • Pomorski prevozi
  Upoštevane so spremembe pri prevozu potnikov in njihove prtljage po morju – protokol iz leta 2002, ki je smiselno povzet v predlogu posebne evropske uredbe.
 • Letalski prevozi
  V začetku novembra 2003 je začela veljati Montrealska konvencija, ki je vnesena v pravni red EU.
 • Železniški prevozi
  Spremenjeni sta bili tarifa za prevoz blaga in potniška tarifa, zadnje spremembe so bile sprejete maja 2005. Veljati je začel protokol iz leta 1999 (1. julija 2006), na podlagi katerega je prišlo do pomembnih sprememb v železniškem prevozu.
 • Cestni prevozi
  Sprejet je bil ZPPCP-1, ki je usklajen z mednarodno ureditvijo in prakso.
 • Multimodalni prevozi
 • Dodani so seznami pomembnih slovenskih in evropskih prevoznih in sorodnih predpisov (z uradnimi listi objave) ter mednarodnih prevoznih sporazumov, ki veljajo v Sloveniji.

Knjiga je namenjena dodiplomskim in podiplomskim študentom prometnih znanosti, pomorstva in prava ter praktikom, prevoznikom, špediterjem, carinikom, prometnim agentom, pošiljateljem in prejemnikom tovora, prodajalcem in kupcem blaga, potnikom, zavarovateljem.

V knjigi je obsežen seznam literature. Vsako poglavje ima podrobno kazalo, povzetek, ključne besede in vprašanja za ponavljanje snovi.