Kako do dobre banke

… ki bo prijazna do ljudi, podjetij in okolja

Avtor:   dr. Franjo Štiblar

Bančni in finančni sistem nam omogoča denarno menjavo in različne druge posle. Prispevati bi moral k blaginji vseh prebivalcev, ne le ozkega kroga izbrancev, vendar se je razvil v slabo bančništvo, ki prebivalstvu, podjetjem in okolju škoduje. Treba ga je »ukrotiti« – reformirati v dobro bančništvo, ki bo spet vključeno v družbo in bo delovalo v korist vseh.

Z DDV: 39,00 
Brez DDV: 37,14 

Na zalogi

Z DDV: 39,00 
Brez DDV: 37,14 

Šifra: 900-840
Avtor:   dr. Franjo Štiblar
Vrsta artikla: knjiga
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

Knjiga Kako do dobre banke … ki bo prijazna do ljudi, podjetij in okolja je rezultat avtorjevega dolgoletnega raziskovanja in izkušenj pri delu v bančnem sektorju. Njeno izhodišče je ugotovitev, da po globalni finančni krizi ni bilo resnične reforme bank, brez nje pa je velika nevarnost, da se kriza ponovi. Pomemben vzrok za krizo je slabo bančništvo, ki se je odcepilo od družbe. V knjigi je pojasnjeno, kako ga je mogoče preoblikovati v dobro bančništvo in doseči, da bo spet služilo družbi, katere del bi moralo biti. Bančni sektor je obravnavan celovito, finančnemu vidiku so dodani tudi vidiki drugih družbenih ved (psihologije, sociologije, zgodovine, filozofije). Jedro in večino knjige zajemajo predlogi konkretnih ukrepov za izboljšavo poslovanja bank, tako na svetovni ravni kot še posebej v Sloveniji. Knjiga je namenjena vsem, ki jih zanima pojav bank in financ, ki se mu v vsakdanjem življenju ne moremo izogniti.

 

Mnenja o knjigi

Slovenska bančno-finančna literatura je bogatejša za pomembno delo s tega področja: najnovejšo knjigo znanega profesorja, teoretika in v zadnjem času tudi praktika profesorja Štiblarja, z naslovom Kako do dobre banke. Priporočam jo vsem, ki jim je do dobrega in poštenega bančništva: regulatorjem, študentom, praktikom, teoretikom, politikom in vsakomur, ki uporablja najbolj univerzalno sredstvo – denar.

dr. France Arhar,
svetovalec predsednika države

Avtor se loteva širšega vprašanja, ki bi se glasilo: kakšne morajo biti banke, da bodo postale eno od gonil trajnostnega razvoja, in kaj je treba spremeniti v njihovi trenutni organiziranosti, da bodo tej nalogi kos. Rešitev vidi v podreditvi delovanja bank splošno sprejetim etičnim standardom, v preusmeritvi njihove pozornosti v nemoteno delovanje neposrednega socialnega okolja in v spremembi miselnosti tistih, ki delujejo v bančnem sektorju.

dr. Janez Kranjc,
zaslužni profesor Pravne fakultete Univerze v Ljubljani

Besedna zveza prijazna banka se danes marsikomu zdi nemogoča, vendar bi z avtorjevimi predlogi iz knjige lahko postala uresničljiva. V tem je vrednost knjige in zato kot podjetnik – gospodarstvenik zelo podpiram njeno objavo in jo priporočam v branje vsem, ki kakorkoli sooblikujejo nacionalno gospodarsko in razvojno politiko Slovenije. Hvala avtorju; v knjigi sem našel navdih in odgovor na vprašanje, ali lahko upam in ali lahko kako prispevam, da bosta moja otroka odrasla v dobri družbi, v kateri bo mir vrednota.

Dominik S. Černjak,
gospodarstvenik in soustanovitelj podjetja TMC

Cilj dobrega bančništva na globalni ravni v današnjih razmerah morda ostaja neuresnič-ljiv, a vsak korak v smeri k dobri banki je korak dlje od slabega banč-ništva in njegovih posledic. S predlogi, kako ukrotiti pobeglo pošast, knjiga prinaša velik korak v edino pravo in nujno potrebno smer – smer dobre banke.

Andrej Gnezda,
Umanotera

Vezava:               trda

ISBN:                  978-961-247-384-6

Št. strani:            312

Leto izdaje:        2018

K izidu knjige so pripomogli:

 

VELIKI SPONZOR

 

NLB d.d.

SPONZORJI

Elektro Gorenjska

Collegium Mondial travel d.o.o.(CMT)

VeganFresh

RIKO, industrijski, gradbeni inženiring in leasing, d.o.o.

Sindikat kmetijstva in živilske industrije Slovenije

Intesa Sanpaolo Bank

Krka, d. d., Novo mesto

Iskra ISD

Sklad Živeti s pristaniščem

Prof. dr. Franjo Štiblar je predstojnik Centra za pravne in ekonomske študije na Pravni fakulteti v Ljubljani. Na Pravni in na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani je diplomiral iz prava in ekonomije, magistriral na IEN v Beogradu in na ekonomskem oddelku Univerze Pennsylvania v ZDA, tam pa je pod vodstvom Nobelovega nagrajenca Lawrencea Roberta Kleina tudi doktoriral. Monetarno ekonomijo je študiral pri Nobelovem nagrajencu Robertu Shillerju. Ob zaposlitvi na Pravni fakulteti v Ljubljani je predaval še na Univerzi Johna Hopkinsa v Baltimoru ter na univerzah v Bologni in v Podgorici. Je član Evropskega bančnega inštituta v Frankfurtu in mednarodnega projekta OZN in Univerze v Torontu LINK ter alumen in mednarodni raziskovalec Centra Woodrowa Wilsona v Washingtonu. Poleg stalne zaposlitve na univerzi si je pridobil tudi tridesetletne izkušnje v bančništvu (glavni ekonomist NLB, predsednik nadzornega sveta Delavske hranilnice) in v centralnih bankah (svetovalec guvernerja Narodne banke Slovenije, član sveta Centralne banke Črne gore).
Je avtor ali soavtor več kot 700 bibliografskih enot, med katerimi je 12 knjig.