Pravo državljanstva

Avtor: dr. Matjaž Tratnik

Delo celovito obravnava tematiko državljanstva, tako na splošno kot v mednarodnem pravu, pravu EU in v slovenskem pravnem redu.

Z DDV: 58,00 
Brez DDV: 55,24 

Na zalogi

Z DDV: 58,00 
Brez DDV: 55,24 

Šifra: 900-851
Avtor: dr. Matjaž Tratnik
Vrsta artikla: knjiga
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

Knjigo sestavljata splošni in posebni del. V splošnem delu so temeljito razčlenjena teoretična pojmovanja državljanstva in predstavljene različne teorije pridobitve, izgube in prenehanja državljanstva ter koncept državljanstva EU. Avtor suvereno vodi skozi pojme, kot so pristna zveza, ius soli, ius sanguinis, dvojno in večkratno državljanstvo, ter se do kontroverznosti na teh področjih pogosto tudi opredeli. Ta del se sklene s podrobnim opisom mednarodnih pogodb na področju državljanstva ter kritično obravnavo mednarodne in evropske sodne prakse.

Posebni del monografije sistematično in kritično obravnava slovensko pravno ureditev državljanstva. Zakonodaja je predstavljena v povezavi z zgodovinskimi dogodki in ustrezno sodno prakso, zaradi česar je razprava še posebno zanimiva in več kot le komentar zakonodaje. Avtor domačo pravno ureditev na več mestih primerja zlasti z ureditvami državljanstva v drugih naslednicah nekdanje SFRJ in se izreče o skladnosti slovenske ureditve z Evropsko konvencijo o državljanstvu, pri kateri Slovenija (še) ni pogodbenica. Dotakne se tudi primera Kurič proti Sloveniji pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Monografija je pomemben prispevek k slovenski ter tudi evropski in svetovni pravni znanosti na področju prava državljanstva. Avtorjeva stališča so dobro argumentirana, podprta z relevantno doktrino ter v skladu z mednarodno in evropsko pravno stroko. Knjiga bo nepogrešljiv pripomoček tudi za zaposlene v vseh državnih organih, ki uporabljajo državljansko zakonodajo, zlasti v upravnih enotah ter diplomatskih in konzularnih predstavništvih naše države v tujini.

Vezava:                trda

ISBN:                    978-961-247-399-0

Št. strani:            256

Leto izdaje:        2018

Dr. Matjaž Tratnik je redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Študiral je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Pravni fakulteti Rijksuniversiteit Limburg v Maastrichtu, kjer je tudi magistriral in doktoriral. Kot univerzitetni učitelj je delal na Rijksuniversiteit Limburg, University of Aruba (Nizozemski Antili) in na Karl Franzens Universität v Gradcu. Že več desetletij se med drugim ukvarja tudi s pravom državljanstva. Na tem področju je doktoriral ter je avtor in soavtor vrste knjig in člankov, objavljenih večinoma v tujini.