Hethitica

Prispevek k razvoju hetitskega prava


Avtor: Viktor Korošec
Urednik in avtor spremne besede: dr. Janez Kranjc

 

V knjigi je ponatisnjena razprava iz leta 1958, v kateri je eden vodilnih svetovnih strokovnjakov za klinopisna prava celovito in na razumljiv način predstavil temeljne značilnosti hetitske pravne zbirke, ki je glavni vir našega védenja o hetitskem pravu kot najstarejšem pravu v indoevropskem jeziku.

Z DDV: 25,00 
Brez DDV: 23,81 

Na zalogi

Z DDV: 25,00 
Brez DDV: 23,81 

Šifra: 900-958
Vrsta artikla: knjiga
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

Avtor je z razpravo Hethitica sklenil svoje raziskovanje hetitskega prava z nadvse zanimivo analizo hetitskega kazenskega in civilnega prava, zajetega v hetitski pravni zbirki.

Čas nastanka, avtor zbirke in območje, na katerem je veljala, niso znani. Noben hetitski vladar namreč ne omenja svoje zakonodajne dejavnosti. Iz stila zbirke in dejstva, da je bila najdena v javnem arhivu, pa je mogoče sklepati, da je šlo za zakonik ali vsaj uradno zbirko. Zapisana je na dveh ploščah. Vsaka od njiju ima okrog sto določil. Ker določila plošč med seboj niso povezana, je mogoče sklepati, da je šlo za dva ločena predpisa, ki sta nastala v različnem času. Kljub temu ni izključeno, da so bili predpisi z obeh plošč proti koncu hetitske države del istega zakonika. Korošec je na starost norm sklepal iz narave zagroženih kazni. Okrutne smrtne kazni, med katerimi izstopa usmrtitev tatu čebeljih panjev s čebeljimi piki, so se postopno umaknile denarnim kaznim. Korošec je vrh tega ugotovil, da so bila nekatera določila pravne zbirke prevzeta iz starega mestnega prava prestolnice Hattušaš, ki so jih sčasoma dopolnjevali.

Glede starosti zbirke ni mogoče reči nič določnega. Zato je časovni okvir, v katerem je zbirka lahko nastala, obstoj hetitske države, ki je izpričana za čas med 17. in 12. stoletjem pr. Kr.

Koroščeva razprava oziroma hetitska pravna zbirka ponuja zanimiv vpogled v vsebino in miselnost, ki sta narekovali nastanek enega najstarejših pravnih spomenikov. Gre za nikoli končana prizadevanja, kako s pravnimi normami zagotoviti mirno sožitje v družbi oziroma kako primerno in pravično kaznovati njihove kršilce.

 

Izdajo knjige je finančno podprla Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

 

Vezava: trda, format 11,5 x 16 cm

ISBN: 978-961-247-525-3

Št. strani: 132

Leto izdaje: 2023

Viktor Korošec (1899–1985) je eden vodilnih svetovnih strokovnjakov za klinopisna prava. Zaslovel je s knjigo o hetitskih državnih pogodbah, svoje raziskovanje hetitskega prava pa je sklenil s knjigo Hethitica, Prispevek k razvoju hetitskega prava