Svoboda izražanja

Komentar 39. člena Ustave Republike Slovenije

Avtor: dr. Andraž Teršek Stvarno kazalo: Klemen Drnovšek

Knjiga strnjeno in analitično, vendar razumljivo pojasni bistvo svobode izražanja, ki spada na vrh hierarhije temeljnih človekovih in ustavnih pravic in svoboščin. Zato je nujen pripomoček za krepitev aktivnega in odgovornega državljanstva, za pravni študij, za zakonodajno politiko in za delo sodišč.

Z DDV: 116,00 
Brez DDV: 110,48 

Na zalogi

Z DDV: 116,00 
Brez DDV: 110,48 

Šifra: 900-880
Avtor: dr. Andraž Teršek Stvarno kazalo: Klemen Drnovšek
Vrsta artikla: knjiga
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

Knjiga je dopolnjen in razširjen komentar 39. člena Ustave Republike Slovenije in 10. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah. Strnjeno in analitično, vendar razumljivo in zato tudi praktično in nadvse uporabno pojasni, kaj je pravo bistvo svobode izražanja, ki spada prav na vrh hierarhije temeljnih človekovih in ustavnih pravic in svoboščin. Ta pravica je namreč temeljni pogoj za ohranjanje in razvoj sodobne ustavne demokracije, pluralizma in odprtosti duha ter civilnega nadzora nad početji vsakokratne vladajoče oblasti in za transparentnost delovanja političnega sistema in pravnega reda. Avtor natančno in tenkočutno pojasni njeno jedro, ustavnopravno dopustne omejitve te pravice, njeno konfliktno razmerje z drugimi pravicami in svoboščinami, predvsem s pravico do zasebnosti. Pojasnjeni so posamezni segmenti svobode izražanja, kot so informacije javnega značaja, sovražni govor, napadalni govor, pozivanje k nasilju, javni interes, pravice in dolžnosti medijev in novinarjev, standard dobre vere, zaščita vira informacij, homofobno izražanje ipd.

Delo je namenjeno vsem, ki pojma svobode in demokracije, utemeljene na vladavini prava, jemljejo resno in odgovorno. Zato je nujen pripomoček za krepitev aktivnega in odgovornega državljanstva, za pravni študij, za zakonodajno politiko in za delo sodišč, tako rednih kot Ustavnega. K njeni splošni vrednosti in praktični uporabnosti znatno prispeva avtorjev utemeljeno kritični odnos do napak pri učenju o svobodi izražanja, njeni pravni zaščiti in sodnem varstvu.

 

 

Vezava:               trda

ISBN:                   978-961-247-438-6

Št. strani:            144

Leto izdaje:        2020

Andraž Teršek je doktor pravnih znanosti. Kot pravni teoretik in filozof, predvsem pa sodobni ustavnik je predstavnik pravniške avantgarde. Deset let je bil zaposlen na Pravni fakulteti v Ljubljani. Od leta 2008 je univerzitetni učitelj na Univerzi na Primorskem (matično na Pedagoški fakulteti in hkrati na Fakulteti za humanistične študije), zadnja leta pa tudi na Evropski pravni fakulteti Nove univerze v Novi Gorici. Predava teme s področij ustavnega prava, pravne teorije in prakse, etike, politologije, psihologije, edukacije in aktivnega kritičnega državljanstva. Je avtor več znanstvenih in strokovnih monografij, urednik nekaj tematskih znanstvenih zbornikov in avtor številnih strokovnih, znanstvenih in poljudnih strokovnih člankov. Kot aktivni kritični državljan javno deluje s pogostimi javnimi nastopi v obliki časopisnih člankov, komentarjev, intervjujev in predavanj. Zasnoval in soustanovil je prvo slovensko znanstveno revijo za ustavno pravo Revus. V letih 2013 in 2016 je prejel priznanje Prometej znanosti – za odličnost v komuniciranju znanosti. Redno se uvršča se v izbor Deset najvplivnejših pravnikov. Leta 2014 je izdal literarni prvenec Brutalci: To ni ta roman o nas (UMco), leta 2018 pa pesniško zbirko Razmetanost pozlačenega drobca: Po-etika (Primus).