Knjiga daje pregled nad področjem, na katerem morajo ekološki kmetje, predelovalci in prevozniki izpolnjevati stroge predpise, če hočejo na svojih pridelkih in izdelkih uporabljati znak EU za ekološko kmetijstvo oziroma ustrezne nacionalne oznake.
S širjenjem ekološkega kmetijstva in pod vplivom združenj ekoloških kmetov, strokovnjakov, politikov in medijev se slovensko javno mnenje spreminja v prid ekološki pridelavi in reji.
V knjigi so pojasnjeni vsi instituti s področja ekološke pridelave kmetijskih pridelkov in živil, ki so urejeni z novo zakonodajo o ekološkem kmetijstvu:
– z dvema evropskima uredbama: Uredbo št. 834/2007 o ekološki pridelavi in označevanju ekoloških proizvodov ter izvedbeno uredbo, Uredbo št. 889/2008, ki vsebuje podrobna pravila za izvajanje osnovne uredbe,
– ter z dvema nacionalnima predpisoma: Pravilnikom o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil (Uradni list RS, št. 71/2010, popr. 94/2010) in Pravilnikom o določitvi območij, ki so primerna za ekološko čebelarjenje (Uradni list RS, št. 103/2011).
V knjigi so objavljena prečiščena besedila obeh uredb ter obeh nacionalnih predpisov s pojasnili. Vključena je tudi dopolnitev Uredbe 889/2008 glede ekološkega vina.
Velika uporabna vrednost pojasnil je v tem, da združujejo posamezna področja po vsebini v deset poglavij (Cilji in načela ekološke pridelave, Pravila za preusmeritev, Ekološka pridelava – rastlinska pridelava in živinoreja, Ekološka predelava, Zbiranje, pakiranje, prevoz in skladiščenje proizvodov, Obrati javne prehrane, Izjemni primeri, Označevanje, Nadzor in Trgovanje s tretjimi državami in uvoz).
Ta področja so sicer razpršeno urejena v različnih predpisih in zato nepregledna. Vsi relevantni členi, ki omogočajo natančen pregled ureditve določenih področij, so zapisani na začetku poglavij in podpoglavij, kar omogoča hitro pot do prave informacije o pridelavi, označevanju in nadzoru ekoloških živil.
V uvodnih pojasnilih so predstavljeni tudi drugi predpisi horizontalne zakonodaje, ki so neposredno povezani z urejanjem ekološke pridelave, kar bralcu olajša razumevanje in daje vpogled na nekatera področja, ki so normirana za vsa področja kmetijstva in živilstva.
Knjiga je nepogrešljiv pripomoček za vse, ki so vključeni v sistem ekološkega kmetijstva (kmetije, združenja ekoloških kmetov, živilskopredelovalne obrate, obrate javne prehrane, prodajalce ekoloških živil, izobraževalne ustanove, svetovalne službe, kontrolorje ekološke pridelave), namenjena pa je tudi potrošnikom ekoloških živil.