Oris slovenske ustavne ureditve


Avtorja: dr. Franc Grad, dr. Igor Kaučič

 

Avtorja našo ustavno ureditev kljub njeni zahtevnosti pojasnjujeta preprosto, pregledno in zgoščeno ter jo tako želita približati čim širšemu krogu bralcev.

Z DDV: Original price was: 163,00 €.Current price is: 97,80 €.
Brez DDV: 93,14 

Na zalogi

Z DDV: Original price was: 163,00 €.Current price is: 97,80 €.
Brez DDV: 93,14 

Šifra: 900-953
Vrsta artikla: knjiga
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

Ustavna ureditev vsake in tudi naše države je dokaj zahtevna in zapletena, zato jo je težko predstaviti na enostaven in vsem razumljiv način. Če želimo, da je o njej poučen čim širši krog bralcev, ne samo njeni poznavalci, jim jo je treba približati na poenostavljen in bolj dostopen način. Knjiga Oris slovenske ustavne ureditve poskuša odgovoriti na ta pričakovanja, saj ta sicer zapletena vprašanja pojasnjuje preprosto, pregledno in zgoščeno. Vsebinsko sledi zgradbi in sistematiki Ustave RS, na kratko in karseda enostavno pa so opisane vse temeljne sestavine naše ustavne ureditve. Poudarek je na veljavni ustavni ureditvi, zato se avtorja izogibata teoretični, primerjalni in zgodovinski obravnavi ustavnih institucij. Delo ponuja osnovne informacije o nastanku in razvoju nove slovenske ustave, o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah ter o organizaciji državne in lokalne oblasti.

 

Vezava: mehka

ISBN: 978-961-247-515-4

Št. strani: 284

Leto izdaje: 2023

Dr. Franc Grad je redni profesor ustavnega prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani. Poleg ustavnega prava predava oziroma je predaval tudi evropsko ustavno pravo, primerjalno ustavno pravo, volilno in parlamentarno pravo ter lokalno samoupravo. Objavil je več znanstvenih in strokovnih člankov ter monografij in učbenikov s teh področij. Bil je član strokovne skupine, ki je izdelala osnutek nove slovenske ustave (t. i. Podvinske ustave), sodeloval pa je tudi v več strokovnih skupinah za pripravo ustavnih sprememb in sistemske zakonodaje s področja državne ureditve. Med drugim je s sodelavci pripravil strokovne podlage za štiri zakone o volilni zakonodaji, ki veljajo še danes.

Dr. Igor Kaučič je redni profesor ustavnega prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani. Poleg ustavnega prava predava oziroma je predaval tudi ustavno procesno pravo, neposredno demokracijo, ustavnorevizijski postopek in odgovornost nosilcev javnih funkcij. O tem je objavil več znanstvenih in strokovnih člankov ter monografij in učbenikov. Strokovno je sodeloval pri spreminjanju slovenske ustave in pripravi strokovnih podlag za sistemske predpise s področja državne ureditve. Njegovo osrednje znanstveno in strokovno delovanje je usmerjeno zlasti v referendumsko pravo.