Mala šola retorike II

Avtor:
Avtorja: Bogdana Herman in dr. Marko Pavliha
Stvarno kazalo: Klemen Drnovšek

 

Ali se želite izpopolniti v javnem nastopanju, ustnem in pisnem izražanju ter v sporazumevanju v zasebnem in poslovnem življenju, v pravu, gospodarstvu, politiki, kulturi in še kje? Potem morate prebrati prenovljeno izdajo enega pomembnejših slovenskih del na tem področju, Male šole retorike.

Z DDV: 29,40 
Brez DDV: 28,00 

Na zalogi

Z DDV: 29,40 
Brez DDV: 28,00 

Šifra: 900-895
Avtor:
Avtorja: Bogdana Herman in dr. Marko Pavliha
Stvarno kazalo: Klemen Drnovšek
Vrsta artikla: knjiga
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

Mala šola retorike za pravnike je pod tem (pre)skromnim naslovom pred desetletjem začela nastajati v obliki kolumn v reviji Pravni praksi in bila potem tudi knjižno zaokrožena, zdaj pa je pred nami druga, prenovljena in obogatena izdaja, ki bi se mirno lahko imenovala gimnazija, če že ne fakulteta za retoriko.

Priročnik sestavljata dva dela. V prvem je bolj ali manj ohranjeno prvotno besedilo s spremembami in dopolnitvami, drugi del pa je nov, vključno z zelo uporabnim stvarnim kazalom, a se vsebinsko navezuje na prvega. Tudi tokrat in na novo je sijajen predgovor napisal zasl. prof. dr. Janez Kranjc, legendarni profesor rimskega prava, erudit in velik humanist. V svoji spremni besedi je med drugim poudaril, da je govorništvo kot vsaka veščina rezultat naravnih danosti in osebnega truda pod vodstvom učitelja, ki lahko poučuje neposredno ali pa posredno – kot ta knjiga o govorništvu, v kateri »najdemo številne zanimive in koristne napotke, ki nam lah­ko pomagajo odpraviti napake v našem izražanju in izpopolniti govorniške veščine«.

Ob prebiranju knjige boste med drugim spoznali značilnosti celostne retorike ter formalnega in neformalnega govora, ovrednotili svoje komunikacijske kompetence, se naučili abecede mimike, gestike, drže, stoje, gibanja in dihanja ter na pobudo avtorjev nemara ponovno premislili o pomenu čustev v govorništvu, svojem slogu, prepričljivosti, retoričnih modelih in obrazcih, bontonu, pravopisu in kulturi pravnega izražanja, cinizmu in humorju ter osebnem dostojanstvu govornika.

Drugi del obravnava doživljajsko prenašanje sporočil, pojasni nam, kako na nas vplivajo politiki, nas povabi v razmislek, kako pridobiti prijatelje, seznani nas z naukom o optimalni popolnosti, problemom anonimk in skrb zbujajočim stopnjevanjem nespodobnega komuniciranja, ki mu je dodana analiza treh primerov iz nedavne prakse (Prijović – Kralj, covid-19 in komuniciranje z dementnimi bolniki).

Vezava:                trda

ISBN:                   978-961-247-447-8

Št. strani:            216

Leto izdaje:        2020

Leto natisa:       2021

Bogdana Herman ima tri življenjske cilje: prispevati k sprejemljivejšemu komuniciranju, k ohranjanju in razvoju slovenskega knjižnega jezika in narečij ter k umeščanju najstarejših slovenskih ljudskih pesmi med izvire najboljšega, kar premore sodobna slovenska umetnost. Njen celostni, holistični pogled na retoriko povečuje bralčevo senzibilnost tudi za včasih komaj opazne, a najpomembnejše plasti sporočanja in sprejemanja besednih in nebesednih sporočil. Krepi pa tudi njegovo samozavest in odgovornost.
Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je 17 let poučevala retoriko kot izbirni predmet.

Dr. Marko Pavliha se je po doktoratu na prestižni kanadski pravni fakulteti McGill kalil v odvetništvu, gospodarstvu, politiki, akademski sferi in kulturi. Med drugim je bil menedžer, minister za promet, podpredsednik državnega zbora, poslanec, univerzitetni in fakultetni senator, prodekan, član sodnega sveta in predsednik ter član številnih domačih in tujih strokovnih organizacij. Je redni profesor prava na matični Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani in dolgoletni gostujoči profesor ter guverner na Inštitutu za mednarodno pomorsko pravo na Malti. Je eden najvplivnejših slovenskih pravnikov in (so)avtor desetin znanstvenih, strokovnih in poljudnih knjig, razprav in esejev, za katere je bil večkrat tudi nagrajen.