Kibernetska kriminaliteta

Avtor: dr. Aleš Završnik

Vezava: trdaISBN: 978-961-247-314-3Št. strani: 158Leto izdaje: 2015

Z DDV: 24,90 
Brez DDV: 23,71 

Na zalogi

Z DDV: 24,90 
Brez DDV: 23,71 

Šifra: 900-788
Avtor: dr. Aleš Završnik
Število strani: 158
Vezava: trda
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

Knjiga celovito predstavlja novo vrsto kriminalitete, kibernetsko kriminaliteto, kot enega temeljnih delov novega področja, vzniklega na stičišču prava in tehnologije. Informacijska tehnologija ponuja številne prednosti, vedno večja uporaba interneta, mobilne telefonije in trajne povezanosti naprav v omrežje pa prinaša tudi vedno večja tveganja, ki pogosto preraščajo v kazniva dejanja.

Predstavitev kibernetske kriminalitete sledi razdelitvi na kazensko materialno in kazensko procesno pravo ter kriminološkemu pristopu, ki obsega analizo pojavnosti te vrste kriminalitete, predstavitev njenih oblik in možnih načinov odzivanja nanjo. Knjiga vključuje številne razlage pojava, kot se uveljavljajo v pozitivnem pravu in v socioloških razpravah, pa tudi vrednostne kriminalitetnopolitične premisleke.

Avtor analizira pravne akte in institute, povezane s to vrsto kriminalitete, ki sta jih sprejela Svet Evrope in Evropska unija, in tiste, ki jih določa nacionalna zakonodaja.

 

Soizdajatelja: IUS SOFTWARE, GV Založba, in Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani

 

Recenziji:

– prof. Hajrija Sijerčić-Čolić

Hinko Jenull

Dr. ALeš Završnik je zaposlen na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani kot višji znanstveni sodelavec in habilitiran kot docent za kriminologijo. Njegova raziskovalna področja so kazensko pravo in tehnologija, kriminalitetna politika, pravo varstva osebnih podatkov, družbeno nadzorstvo in teoretična kriminologija. Bil je podoktorski raziskovalec Norveškega raziskovalnega sveta (Oslo) in Inštituta Maxa Plancka za primerjalno in mednarodno kazensko pravo (Freiburg im Breisgau).