Izbrane razprave Ronalda Dworkina

Avtor: Ronald Dworkin Urednik in avtor uvodne razprave : dr. Aleš Novak Prevod: Vera Lamut

Vezava: trda ISBN: 978-961-247-168-2 Št. strani: 386 Leto izdaje: 2011

Z DDV: 58,00 
Brez DDV: 55,24 

Na zalogi

Z DDV: 58,00 
Brez DDV: 55,24 

Šifra: 900-639
Avtor: Ronald Dworkin Urednik in avtor uvodne razprave : dr. Aleš Novak Prevod: Vera Lamut
Število strani: 386
Vezava: trda
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

Ronald Dworkin je vodilni sodobni ameriški pravni filozof, ki je pustil neizbrisen pečat na pravni filozofiji, teoriji ustavnega prava in politični filozofiji dvajsetega stoletja. Zbirka razprav predstavlja njegova najbolj značilna pravnofilozofska besedila, ki že desetletja pomembno oblikujejo pravno teorijo in prakso v ameriškem in evropskem prostoru. Dworkinova dela so prevedena v vse pomembne svetovne jezike, zdaj pa so njegova filozofsko pretanjena in iskriva razmišljanja prvič celovito predstavljena tudi v slovenskem prevodu.
Razpravam je dodana spremna študija ter imensko in stvarno kazalo.

V knjigi so zbrane Dworkinove razprave:
– Model pravil iz dela Taking Rights Seriously, v kateri prvič celovito predstavi svoje izjemno vplivno razlikovanje med pravnimi pravili in načeli (na katero se je pozneje oprl Robert Alexy in je sčasoma postalo temelj ustavnosodnega odločanja v evropskem prostoru),
– Ponoven pogled na naravno pravo, v kateri pojasni razmerje svoje teorije do pravnega pozitivizma in naravnega prava,
Ali res ni nobenega pravilnega odgovora v težkih primerih?, v kateri zagovarja svojo razvpito tezo, da obstaja pri vsakem pravnem odločanju ena sama pravilna odločitev, ki jo mora sodnik poiskati,
– ter tri poglavja iz osrednjega Dworkinovega dela Cesarstvo prava (Law’s Empire): Interpretativni pojmi, Integriteta v pravu in Zakoni, v katerih predstavi metodologijo razlage pravnih besedil in vlogo, ki jo pri tem igra idealni sodnik Herkul.

——————————–
Predstavitev knjige, ki je bila objavljena v Zborniku Pravne fakultete v Zagrebu. Zbornik PFZ, Vol. 61, 5 (2011)

Predstavitev knjige, ki je bila objavljena v časopisu Delo, v torek, 22. novembra 2011.

Ronald Dworkindr. Aleš NovakAleš Novak je docent na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.Vera LamutPrevajalka Vera Lamut je po študiju anglistka in germanistka, v skoraj 30-letnem sodelovanju s prof. dr. Marijanom Pavčnikom, profesorjem filozofije prava na Pravni fakulteti v Ljubljani, pa je razvila tudi posebno nagnjenje do filozofije prava. Tako je za zbirko Pravna obzorja prevedla že dela: Arthur Kaufmann, Uvod v filozofijo prava; Rene David in Guenther Grassman, Uvod v velike sodobne pravne sisteme; Janko Ferk, Pravo je Proces, njeni pa so tudi prevodi v dvojezični izdaji razprav najpomembnejšega slovenskega filozofa prava: Leonid Pitamic, Na robovih čiste teorija prava.