Svoboščine notranjega trga EU

Avtor:
Avtorja: dr. Janja Hojnik, dr. Rajko Knez

 

Vezava: trda
ISBN: 978-961-247-480-5
Št. strani: 532
Leto izdaje: 2015
Leto natisa: 2021

Z DDV: 25,00 
Brez DDV: 23,81 

Na zalogi

Z DDV: 25,00 
Brez DDV: 23,81 

Šifra: 900-794
Avtor:
Avtorja: dr. Janja Hojnik, dr. Rajko Knez
Število strani: 530
Vezava: trda
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

Knjiga prispeva k širjenju znanja s področja notranjega trga EU. V njej avtorja, ki želita poudariti temeljno vlogo notranjega trga za uspešnost politične integracije EU, analizirata njegovo delovanje, vključno s slovensko vpetostjo vanj. Pojasnjujeta namen in izvajanje štirih svoboščin notranjega trga na ravni EU in na ravni držav članic ter se poleg tega lotevata še vrste aktualnih odprtih vprašanj, povezanih z državljanstvom EU, državljani tretjih držav, monetarno in fiskalno unijo EU. Na koncu poglavij so dodani primeri in vprašanja, ki lahko služijo učenju veščine uporabe prava EU ali pa zgolj lažjemu razumevanju uporabe teh pravil.

Delo je aktualno in upošteva razvoj zakonodaje in sodne prakse na obravnavanem področju. Zajema novosti po Lizbonski pogodbi in tudi druge pobude Evropske komisije za nadaljnje uresničevanje ciljev EU na področju notranjega trga, vključno z digitalno strategijo. Posebno pomembno je, da avtorja upoštevata slovensko perspektivo in posamezne institute notranjega trga obravnavata v povezavi s slovenskimi problemi.

Dr. Janja Hojnik je izredna profesorica prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Raziskovalno in pedagoško dela na področju prava EU. Na različne teme ekonomskega prava EU je objavila več monografij, znanstvenih in strokovnih člankov. Je članica nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih projektov, nosilka dveh projektov Evropske komisije Jean Monnet. Kot gostujoča predavateljica je predavala na Univerzi v Ljubljani, na Institut d'etudes politique (Pariz), Na PF Univerze na Dunaju, na Karlovi univerzi v Pragi, na Kingston University (London), Luxembourg University, Karel Franzens Universitat (Graz), Central European University (Budimpešta), Edinburgh Napier University itd. Je tudi mentorica študentom, ki se vsako leto pripravljajo na tekmovanje iz prava EU (European Law Moot Court Competition), in organizira tekmovanje iz pogajanj za slovenske študente prava. Je prejemnica priznanja Zveze društev pravnikov Slovenije za mlado pravnico (2010), v letih 2011 do 2014 se je  na izboru družbe Ius Software štirikrat zapored uvrstila med »10 najvplivnejših pravnikov«, leta 2013 pa je prejela tudi priznanje Centra za mednarodne pravne študije (Salzburg) za dosežke na področju pravne znanosti. Je članica skupine avtorjev, ki za založbo Springer pripravljajo komentar Pogodbe o delovanju EU (ur. Blanke/Mangiameli), od avgusta 2015 pa tudi članica Skupine za prihodnost Slovenije (Future Champions Group), ki jo je imenovala Vlada RS za pripravo strategije razvoja Slovenije do leta 2050.

Dr. Rajko Knez je redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Deluje na področju prava EU, civilnega prava in varstva okolja in narave. Kot gostujoči predavatelj predava na pravnih fakultetah na Dunaju (Juridicum), v Gradcu in Zagrebu (Joint Seminars of EU Law). Je nosilec University of Marrbor Jean Monnet Center of Excellence in ima naziv Jean Monnet Professor. Je avtor številnih znanstvenih in strokovnih člankov, monografij in komentarjev zakonov. Je član Meddržavnega sodišča v Haagu in strokovni sodelavec na Vrhovnem sodišču RS.