Posamezniki v postopku ničnostne tožbe pred Sodiščem Evropske unije

Avtor: dr. Ines Grah

V knjigi sta predstavljena sodni sistem Evropske unije in postopek ničnostne tožbe – sredstva, s katerim posamezniki lahko dosežejo razglasitev ničnosti aktov institucij, agencij, uradov in organov EU. Avtorica po oceni in kritičnem ovrednotenju stanja v sklepnem poglavju ponudi tudi predlog sprememb.

Z DDV: 48,00 
Brez DDV: 45,71 

Na zalogi

Z DDV: 48,00 
Brez DDV: 45,71 

Šifra: 900-844
Avtor: dr. Ines Grah
Vrsta artikla: knjiga
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

V knjigi sta predstavljena sodni sistem Evropske unije in postopek ničnostne tožbe. Najobsežnejše je poglavje o ničnostni tožbi in pogojih, ki jih morajo posamezniki izpolniti za dostop do Sodišča EU. Ničnostna tožba je pravno sredstvo, s katerim lahko dosežejo razglasitev ničnosti aktov institucij, agencij, uradov in organov EU. Pred Lizbonsko pogodbo so bili kriteriji za vlaganje ničnostnih tožb zanje zelo strogi in so to možnost omejevali. Avtorica na podlagi analize literature in sodne prakse ugotavlja, ali so se s spremenjenimi kriteriji možnosti posameznikov za vlaganje ničnostne tožbe in uveljavljanje pravic izboljšale. Odgovori tudi na vprašanje, ali je postopek ničnostne tožbe po Lizbonski pogodbi osrednje pravno sredstvo, s katerim lahko izpodbijajo pravne akte EU, ali pa jih Sodišče EU s sklicevanjem na popoln sistem sodnega varstva v EU še vedno preusmerja na druge postopke. Po oceni in kritičnem ovrednotenju stanja v sklepnem poglavju oblikuje predlog sprememb.

Delo bralcu ponuja temeljito analizo literature in sodne prakse, zaradi svoje razčlenjenosti pa je uporabno tudi kot priročnik. Namenjeno je vsem, ki želijo spoznati možnosti varstva pravic v Evropski uniji in sodne postopke pred Sodiščem EU.

Vezava:               mehka

ISBN:                    978-961-247-375-4

Št. strani:            264

Leto izdaje:        2017

Dr. Ines Grah je v času dodiplomskega študija na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani sodelovala na tekmovanju European Law Moot Court. Ker jo je pravo EU posebej zanimalo, je po zagovoru diplomskega dela z naslovom Finančna kriza in državne pomoči študij nadaljevala na doktorski stopnji z disertacijo Posamezniki in neposreden dostop do Sodišča EU, pod mentorstvom prof. dr. Mateja Accetta. Imela je tudi posebno priložnost, da je opravljala mednarodno prakso v kabinetu generalne pravobranilke na Sodišču EU v Luksemburgu. Delovne izkušnje je pridobivala v odvetniških in notarskih pisarnah, državni upravi in na sodišču. Karierno pot nadaljuje kot samostojna odvetnica.