Medicinsko kazensko pravo

2., spremenjena in dopolnjena izdaja

Avtor: dr. Damjan Korošec

Vezava: trda
ISBN: 978-961-247-332-7
Št. strani: 612
Leto izdaje: 2016

Z DDV: 58,00 
Brez DDV: 55,24 

Ni na zalogi

Šifra: 900-814
Avtor: dr. Damjan Korošec
Število strani: 612
Vezava: trda
Vrsta artikla: knjiga
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

Druga, spremenjena in dopolnjena izdaja znanstvene monografije Medicinsko kazensko pravo je nadgradnja edine slovenske znanstvene monografije in učbenika na pravnem področju, na katerem se prepletata znanje medicinske stroke in kazenskega prava, upoštevati pa je treba tudi druge znanosti, kot so varstvo osebnih podatkov, pacientovih pravic, pravo socialne varnosti itd. Vsebuje celovit pogled na relevantne teme. V prvem delu so obravnavani nekateri problemi splošnega dela kazenskega materialnega prava, ki se pogosto pojavijo v medicini. Osrednja pozornost je namenjena pacientovi privolitvi v medicinski poseg, ki je posebna oblika oškodovančeve privolitve v dejanje z zakonskimi znaki kaznivega dejanja. V drugem delu knjige pa se avtor ukvarja s posebnim delom medicinskega kazenskega prava, obravnava kazniva dejanja, ki so tipična za medicinsko stroko, in opozori na aktualne problemske sklope, kot so na primer evtanazijski uboj in umor, pomoč pri samomoru in opustitev zdravstvene pomoči, usmrtitev nerojenega človeka s prekinitvijo nosečnosti, obrezovanje (moškega) v sodobnem medicinskem kazenskem pravu. V drugi izdaji so upoštevane spremembe zakonodaje (KZ-1 leta 2008 in Zakon o pacientovih pravicah). Knjiga je edino slovensko znanstveno delo, ki celovito in poglobljeno obravnava aktualno medicinsko kazensko pravo in je uporabna za poglobljen znanstveni študij, hkrati pa je tudi učbenik in dragocen pripomoček praktikom, ki v praksi razrešujejo občutljive pravne in etične dileme medicinskega (kazenskega) prava.

dr. Damjan Korošec
Redni profesor za kazensko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Predava tudi na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru in na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Nosilec več štipendij Inštituta Maxa Plancka za tuje in mednarodno kazensko pravo iz Freiburga v Breisgauu in raziskovalne štipendije Sklada Alexandra von Humboldta. Raziskovalno se ukvarja pretežno z vprašanji splošnega dela materialnega kazenskega prava, z medicinskim, spolnim in prometnim kazenskim pravom ter z mednarodnim kazenskim pravom. Posebno pozornost namenja primerjalnopravnim analizam.