Dve razpravi o pravu in morali

Avtor: Herbert L. A. Hart
Urednik in avtor uvodne razprave: dr. Aleš Novak
Prevod: Vera Lamut
Imensko in stvarno kazalo: dr. Aleš Novak

 

Sta pravo in morala ločena? Bi morala biti? O teh zahtevnih vprašanjih razmišlja najvplivnejši angleško pišoči filozof preteklega stoletja, Herbert L. A. Hart.

Z DDV: 25,00 
Brez DDV: 23,81 

Na zalogi

Z DDV: 25,00 
Brez DDV: 23,81 

Šifra: 900-857
Avtor: Herbert L. A. Hart
Urednik in avtor uvodne razprave: dr. Aleš Novak
Prevod: Vera Lamut
Imensko in stvarno kazalo: dr. Aleš Novak
Vrsta artikla: knjiga
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

Hartova pronicljiva analiza teh vprašanj je preobrazila angloameriško pravno filozofijo in pustila globok pečat na sodobnem razumevanju prava. V dveh izbranih razpravah je na novo opredelil pojem pravnega pozitivizma, spodbudil pravnike k bolj kritičnemu motrenju prava ter premišljeval o naravi pravnega razlogovanja in odločanja.

V knjižici sta prevedeni dve avtorjevi razpravi. Posebno pomembna je prva, Pozitivizem ter ločitev prava in morale, v kateri zagovarja tezo, da smiselno preučevanje prava izhaja iz jasne pojmovne ločitve med pravom in moralo ter da nas zamegljevanje ločnice med dejanskim in želenim pravom lahko vodi v najboljšem primeru k slabi pravni filozofiji, v najslabšem pa k ideološki zlorabi prava. Prav ta Hartova razprava je spodbudila nastanek Fullerjeve Moralnosti prava in sprožila eno najplodovitejših razprav o naravi prava v prejšnjem stoletju. Drugo besedilo je odgovor na Dworkinovo kritiko Hartove pravne filozofije, ki je orisana v prvi prevedeni razpravi, Hart pa jo je podrobneje razvil v svoji najbolj znani knjigi, Konceptu prava. V razpravi Nov izziv pravnemu pozitivizmu se Hart odziva na Dworkinovo kritiko, da sta pravo in morala pojmovno povezana ter da je sodniško odločanje nujno vrednostno in politično.

Razpravi ponujata dostopen uvod v Hartovo pravno filozofijo, ki še danes ostaja temeljna referenčna točka pravnofilozofske razprave.

Razpravi zaokrožuje spremna študija dr. Aleša Novaka, knjižica pa vsebuje tudi imensko in stvarno kazalo.

 

Vezava:                trda, format 115 x 160

ISBN:                   978-961-247-398-3

Št. strani:            156

Leto izdaje:        2018