Onkraj materialističnega prepričanja

Duhovna dramila

Avtor: dr. Marko Pavliha

 

Najnovejša knjiga prof. dr. Marka Pavlihe je delo vrhunskega intelektualca in humanista, ki si upa (po)gledati skozi metaforični Galilejev teleskop v kvantni svet razširjene človekove zavesti. Ta sega daleč onkraj prevladujoče znanstvene materialistične paradigme, ki vključuje tudi suhoparne pravne teorije in paragrafe. Tako avtor ni več le pravnik, nekdanji politik ali ugleden profesor, marveč pogumen raziskovalec zavesti, zato je bil tudi povabljen v Galilejevo komisijo v sklopu mednarodnega Znanstvenega in medicinskega omrežja.
Knjiga je bila nominirana za Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično zbirko leta 2021.

Z DDV: 25,00 
Brez DDV: 23,81 

Na zalogi

Z DDV: 25,00 
Brez DDV: 23,81 

Šifra: 900-897
Avtor: dr. Marko Pavliha
Vrsta artikla: knjiga
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

Avtorjevo izhodišče so znanstvena odkritja o človeku in celostni zavesti, svoja razmišljanja pa podkrepi z metaforičnimi in simboličnimi starodavnimi kitajskimi, hinduističnimi, budističnimi in krščanskimi spisi, z učenji novodobnih prebujenih praktikov in strokovnjakov ter s svojo originalno sintezo. Kot sam zapiše, je dopustil razumu, da svobodno zaplava v morju intuicije, radovednosti in domišljije, zdaj pa vabi bralke in bralce, da se mu pridružijo pri »duhovnem čofotanju«.

Knjigo je zasnoval na hipotezah, da je Človek bistvo humanizma, prava, etike, morale, civilizacije in preživetja. Če si želimo več uresničenih vrednot, tudi zdravja in svobode, pravne in socialne države, čistejšega okolja, trajnostne blaginje in sreče, se mora izboljšati slehernik – s ponotranjenjem lokalnih in globalnih dolžnosti ter odgovornosti. Posameznikova pravica do nečesa (na primer do svobode govora) je hkrati njegova dolžnost, da spoštuje pravico sočloveka (na primer do osebnega dostojanstva), in obrnjeno, oba pa se morata podrejati občim interesom, če se želita osmišljati kot del ljudstva, organiziranega v demokratično državo. Brez dolžnosti in odgovornosti so pravice samo privilegiji za ene in prazna fraza za druge. Pri tem nam poleg ustaljenega izobraževanja na podlagi podatkov in logike lahko znatno pomaga celostno prevzgajanje z delom na sebi, študiranjem starodavnih in novejših spisov, samorefleksijo, jogo, meditacijo, mentorsko pomočjo modrecev in z drugimi duhovnimi metodami širjenja zavesti in raz-ego-vanja.

Knjiga je sestavljena iz kolumn, ki jih je avtor v zadnjih nekaj letih objavljal na spletnem portalu IUS-INFO. Toda kot lepo pove, je očitno pisal po nekakšnem božanskem ali kozmičnem načrtu, ne da bi vedel, da se rojeva zaokroženo delo, ki ga je mogoče brati na obroke, esej za esejem, ne nujno po vrstnem redu, ali pa kot celoto. Spremenil je le malenkosti, osvežil podatke in nekaj malega dopisal za vezivo, sicer pa so kolumne ostale v prvotni obliki, vendar knjiga nikakor ni le zmes starih sestavin, marveč̌ nova spojina z dragoceno dodano vrednostjo.

Knjiga Marka Pavlihe nam kot racionalnim bitjem razumsko približa in pojasni (tudi s številnimi duhovnimi avtoritetami in praksami) nam lastne duhovne razsežnosti. Je torej nekakšen učbenik, vendar ob tem tudi vodnik, ki nakazuje smeri vzpona k celostni uresničitvi. Ta vzpon je poglobitev in morda za koga vrnitev k lastnemu jazu, v osebno jedro, v katerem se naša bit srečuje z Bitjo vseh bitij in doživi mistično Eno – enost.

pater dr. Karel Gržan

 

Marko Pavliha je mislec, filozof in pisec, čeprav ne piše izmišljenih zgodb. Piše o skrivnostih človeškega miselnega in čustvenega sveta, o človečnosti, o vrednotah – o vseh tistih rečeh, ki jih je današnji svet prezrl, zaradi česar je v vse hujši krizi. Avtorjeva najnovejša knjiga je roman o človeškem duhu, je filozofska izkušnja duhovnosti, podana brez preroških klicajev, je arzenal znanja. Znanje pa je edino orožje, ki ga mora človek uporabiti, ko bo spreminjal svet.

Vinko Möderndorfer

Vezava: mehka

ISBN: 978-961-247-457-7

Št. strani: 180

Leto izdaje: 2021

Odzivi bralcev in medijev

Nataša Ličen na Radiu Ognjišče, intervju, 11. marec 2021

Urška Krišelj Grubar, Na ramenih velikanov se vidi dlje, intervju v reviji Zarja Jana, št. 11, 16. marec 2021, str. 26

Sporočevalec, št. 12-13/2021, Združenje invalidov – Forum Slovenije (ZIFS), 18. marec 2021

Vlasta Nussdorfer, Onkraj materialističnega, kolumna na spletnem portalu IUS-INFO, 24. marec 2021

Feri Lainšček v oddaji Dobro jutro na prvem programu RTV Slovenija, 30. marec 2021

Adrian Kezele na svoji Facebook strani, 1. april 2021

Intervju z dr. Dejanom Jaričem v oddaji Prebujeno srce Slovenije na Ljubljana TV, Facebook in YouTube, 6. april 2021

Pogovor z Diano Pungerščič, predstavitev knjige na Facebook strani Osrednje knjižnice Srečka Vilharja, Ankaran, 6. april 2021

Gost večera z dr. Manco Košir v Šviceriji, Facebook in YouTube, 11. april 2021

Intervju z Igorjem Jurekovičem v oddaji Duhovni utrip na prvem programu RTV Slovenija, 16. april 2021

Podcast Večer v živo z Majo Furman, Facebook, 22. april 2021

Bećir Kečanović v Pravni praksi, št. 16, 22. april 2021, str. 32–33

Intervju s Petro Mežnarc v časopisu Obala plus, št. 27, maj 2021, str. 21

Omemba v reviji Paradigm Explorer, Journal of the Scientific and Medical Network, No. 135/2021/1, str. 41

Uvrstitev na prestižni seznam knjig projekta Primorci beremo 2021

Majda Travnik Vode v Sodobnosti, let. 85, št. 5, maj 2021, str. 617–621

Dr. Samo Rugelj v Bukli, let. 17, št. 160, maj–junij 2021

Pogovor s Simono Solina na zoomu, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, 2. junij 2021

Alenka Košorok Humar v Odvetniku, leto XXIII, št. 2(100) – poletje 2021, str. 73.

Tone Partljič v časopisu Večer, 6. julij 2021

Predstavitev knjige s prof. dr. Manco Košir v Mestni knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani, 27. september 2021

Peter Kovačič Peršin v reviji Apokalipsa 263-264, september/oktober 2022, str. 89-94 (Čas je za pozitivno revolucijo mišljenja)

Predstavitev knjige z mag. Patriciji Višnjevec v Knjižnici Lucija, 12. januar 2023

Dr. Marko Pavliha se je po doktoratu na prestižni kanadski pravni fakulteti McGill kalil v odvetništvu, gospodarstvu, politiki, akademski sferi in kulturi. Med drugim je bil menedžer, minister za promet, podpredsednik državnega zbora, poslanec, univerzitetni in fakultetni senator, prodekan, član sodnega sveta in predsednik ter član številnih domačih in tujih strokovnih organizacij. Je redni profesor prava na matični Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani in dolgoletni gostujoči profesor ter guverner na Inštitutu za mednarodno pomorsko pravo na Malti. Je eden najvplivnejših slovenskih pravnikov in (so)avtor desetin znanstvenih, strokovnih in poljudnih knjig, razprav in esejev, za katere je bil večkrat tudi nagrajen.