Na poti preobrazbe

Govori

Avtor: dr. Danilo Türk

Vezava: trda ISBN: 978-961-247-103-3 Št. strani: 410 Leto izdaje: 2009

Z DDV: 48,00 
Brez DDV: 45,71 

Na zalogi

Z DDV: 48,00 
Brez DDV: 45,71 

Šifra: 900-576
Avtor: dr. Danilo Türk
Število strani: 410
Vezava: trda
Kategorija:

Naši svetovalci bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja (po telefonu vsak delavnik med 8. in 12. uro ter 13. in 16. uro).
Knjige: +38613091820 ali prodaja@gvzalozba.si
Revije: +38613091821 ali goca.vujovic@gvzalozba.si
Dogodki: +38613091816 ali seminar@gvzalozba.si

V knjigi je zbranih 61 govorov iz prvega leta predsedniškega mandata dr. Danila Türka. Z njimi celovito predstavlja poglede na naš čas in njegove probleme ter prizadevanja za preobrazbo.

Govori so razvrščeni v tematske sklope:
-Država, pravo, politika
-Naša zgodovina, naš ponos, vrednote in sprava
-Človekove pravice, družbene vrednote, solidarnost
-Visoko šolstvo, znanost, razvoj
-Kultura, umetnost, medkulturni dialog
-Mednarodni odnosi, varstvo okolja, mir in varnost
-Reforma OZN, mednarodni sistem

Avtor knjigo namenja bralcem, ki resno razmišljajo o našem razvoju in prihodnosti. V uvodu je zapisal takole: “V knjigi sem zbral tiste govore in predavanja, ki najbolje predstavljajo vsebino družbenih vprašanj, značilnih za čas prvega leta mojega predsedniškega mandata. To je bilo vsestransko zanimivo leto. Slovenija se je v tem času, ne da bi to bilo vselej očitno, soočila s kritično pomembnimi izzivi svojega lastnega razvoja. Nastalo je vznemirjenje, pa tudi slutnja nujnosti preobrazbe. Vprašanje našega razvoja je spet postavljeno na dnevni red.”

O knjigi (iz predgovora)
“Predsednik države ima v našem ustavnem sistemu vse prednosti akademske svobode in tudi o sprotnih in razvojnih vprašanjih lahko govori in razmišlja s skepso, ki je v izvršilni politiki nesprejemljiva, v intelektualnem svetu pa ne samo dopustna, ampak temeljni pogoj za sleherni miselni preboj. Toliko bolj, če akademsko svobodo razmišljanja o družbenih vprašanjih dopolnjuje in bogati s stalnim dotokom posebej relevantnih družbenih in političnih informacij iz domačega in svetovnega okolja, do katerih ima dostop s svojega predsedniškega položaja. še posebej, če ima hkrati potrebne izkušnje in intelektualne zmogljivosti za njihovo selekcijo in predelavo. Njegova stališča dobivajo tako čisto drugo specifično težo in pomembnost tudi z vidika akademske presoje in so zato lahko dragoceno vodilo ne samo za poglobljeno teoretsko razmišljanje, ampak tudi za reševanje dolgoročnih in sprotnih vprašanj, s katerimi se srečuje izvršilna politika. ” dr. France Bučar

dr. Danilo Türk